Ingredienser
5 lit enbär
15-20 lit vatten
¼ hg jäst
Beredning
Bären torkas tills de blir riktigt skrynkliga och krossas så att kärnorna ej går sönder.
Sedan slås lite vatten över de krossade bären och detta får stå och dra över natten. Det återstående vattnet slås över och vätskan silas genom halm tills den blir alldeles klar. Så kokar man drickat omkring 1 tim och skummar det, får därpå svalna. Jäst sättes till och drickat får jäsa tills det ser vitt ut på ytan. Buteljeras och korkas och är färdigt att användas.
Recept från: Örkened, Skåne
Upptecknat: 1912 av Hanna-Lisa Lindgren (Uppsala, 29403:14)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer