Enbärsdricka från Öknered

Ingredienser
5 lit enbär
15-20 lit vatten
¼ hg jäst

Beredning
Bären torkas tills de blir riktigt skrynkliga och krossas så att kärnorna ej går sönder.

Sedan slås lite vatten över de krossade bären och detta får stå och dra över natten. Det återstående vattnet slås över och vätskan silas genom halm tills den blir alldeles klar. Så kokar man drickat omkring 1 tim och skummar det, får därpå svalna. Jäst sättes till och drickat får jäsa tills det ser vitt ut på ytan. Buteljeras och korkas och är färdigt att användas.

Recept från: Örkened, Skåne
Upptecknat: 1912 av Hanna-Lisa Lindgren (Uppsala, 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 20 maj 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.