Drottningäpplen från Od

Ingredienser
1 ½ l äpplen
Lika många sockerbitar som äpplen
1 tsk socker till varje äpple
1 äggula
3 msk socker

Smördeg:
1 skålpund smör (425,076 g)
1 ”sup” konjak
½ kvarter grädde
1 äggula
1/3 skålpund smör

Beredning
Äpplena skalas hela och befrias från kärnhusen. I varje äpple lägges en flat sockerbit till botten och äpplet fylles med groft stött socker.
En deg göres af grädde, konjak, 1 äggula och mjöl. Degen lägges därefter på kallt ställe för att ”hvila” en stund, hvarefter den utkaflas yunt och det väl tvättade och arbetade smöret inarbetas med kaflen flera gånger med några minuters mellanrum. När smöret är väl inarbetat utkaflas degen tunt och häraf skärs fingerbreda remsor, hvilka mycket lätt lindas omkring äpplena.
Äggulan uppvispas med litet vatten och härmed bestrykes äplena, hvarefter de sättas på smord plåt att grädda i svag ugnsvärme. När de stått 10-15 min naggas de med en vispkvist för att pröfvas om de äro mjuka, om så är, öfverströs de med socker och införas åter i ugnen och glaceras, hvarefter de äro färdiga. Serveras varma.

Kalasmat. Ätes såsom efterrätt till middag eller kväll.

Recept från: Tillagat af bondhustru, Sannums by, Od, Västergötland
Upptecknat: 1897 av Anna Rudbäck (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 28 maj 2020

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.