För 6 personer
Ingredienser
2 2/3 lit vatten
1 kkp korngryn
2 kkp torkade körsbär
1 1/3 lit mjölk
1 tsk salt
1 kkp mjölk till redningen
3 msk korngryn
Beredning
Grynen läggas i kallt vatten tillika med bären. När de fått ett hastigt uppkok skummas grynen och bären får sedan koka tills de äro ungefär halfkokta, då mjölken tillsätts, och vällingen får så koka, tills den blifvit något simmig och grynen äro fullt kokta. Därefter göres en redning af mjöl och mjölk, hvarmed vällingen afredes. Då den fått koka 10 à 15 min, afsmakas den och är sedan färdig att servera.
Recept från: Lagad hos torparen Samuel Andersson i torpet Backen, Aby, Östergötland
Upptecknat: 1899 av Elsa Een (Uppsala, 29403:24)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer