Ingredienser
1 stop (11/3 l) skummjölk
1 tekopp vatten
¼ kg hvetemjöl
¼ kg ärtmjöl
1 tsk salt
1 stycke osmält ister
Beredning
Ärtmjöl och hvetemjöl blandas väl. Mjölken och vattnet slås tillsamman och i blandningen ivispas mjölet så småningom. Saltet tillsättes. En plåtpanna sättes på spisen att långsamt uppvärmas, hvarefter den sättes öfver elden, smörjes med istret. Så mycket smet slås i pannan, att det bildar ett tunt lager öfver dess botten. Härvid användes träslef. Då pannkakan väl stannat, vändes den med en vanlig bordsknif. När den så blifvit brun äfven på undre sidan, lägges den på ett fat och vikes i 3 delar. Pannan smörjes ånyo och gräddningen fortsättes på samma sätt. När stekugnen blifvit varm, gräddas äfven tunna pannkakor i ugnen. En långpanna insättes i ugnen att värmas. Vid gräddningen förfares på samma sätt som vid gräddningen ofvanpå spisen. Denna pannkaka behöfver dock ej vändas.
Recept från: Oxkarlen Janssons hustru Thilda Jansson, Prostgården Fellingsbro, Västmanland
Upptecknat: 1901 av Mathilda Stenquist (Uppsala, 29403:21a-b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer