För 5 personer
Ingredienser
1 lit vatten
2 lit ärtor
½ msk smör
1 bit socker
1 msk smör till afredning
2 msk mjöl
1 tsk salt
Beredning
Vattnet påsättes och en del af smöret ilägges. Ärtorna, förut ansade, iläggas hela när vattnet kokar. När de kokat en stund ilägges en bit socker. När ärtskidorna äro mjuka, uppskäres de. Smör och mjöl fräses i kastrullen och spadet hvari ärtorna kokat, ivispas. När afredningen kokar, ilägges ärtorna och det hela får koka en stund. Afsmakas med salt. Serveras med bräckt skinka.
Recept från: Rätten lagad af Ottilia Larsson, hustru till eldaren Reinhard Larsson vid Kungsgårdens bruk, Ovansjö, Gästrikland
Upptecknat: 1900 av Märta Elg (Uppsala, 29403:6)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer