För 6 personer
Ingredienser
½ lit spritärter
8 potatisar
Vatten
½ msk smör
1½ msk mjöl
2 lit köttspad
Muskot
Salt
1 äggula
½ kkp oskummad mjölk
Persilja
½ kkp mjölk
3-4 msk hvetemjöl
Socker
Salt
Kardemumma
Beredning
Potatisen skalas, skäres i bitar och kokas i vatten . Ärterna spritas och kokas i vatten i särskildt kärl. Smör och mjöl samman fräsas och spädas med det (kokande) köttspadet. Soppan får koka en stund, hvarefter den afsmakas med salt och litet muskot.
Sedan göres en smet af mjölk och mjöl samt litet socker och salt och helt litet kardemumma.
Af denna smet göras med en tesked små klimpar, som kokas i köttspad. Äggulan och den oskummade mjölken vispas i soppskålen och soppan tillslås under stark vispning. Potatisen, ärterna och klimpen jämte den finhackade persiljan tillsättes och soppan serveras.
Recept från: Hos tunnbindare Olof Jakobsson, Sundsvall, Medelpad
Upptecknat: 1904 av Elisabeth Larsson (Uppsala, 29403:11)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer