Ingredienser
2 lit bondbönor
4 lit vatten
2 lit mjölk
Hvetemjöl
Morötter
Salt
Hackad persilja
Socker
Beredning
Bönorna rensas och sköljes och iläggas när vattnet kokar. De skrapade, sköljda och i hela bitar skurna morötterna tillsättas när bönorna kokat en stund, då vällingen saltas. När bönorna äro nästan färdiga tillsättes end el av mjölken, bönorna får koka fullt mjuka, då de afredas med hvetemjöl utrördt i resten af mjölken. Vällingen afsmakas med salt och socker. Sist tillsättes den fint hackade persiljan.
Recept från: Hemmansägarhustru Tilda Larsson, Hemlingby, Valbo, Gästrikland
Upptecknat: 1901 av Greta Wesslén (Uppsala, 29403:6)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer