För 10 personer
Ingredienser
1½ skålpund gula ärter
5 lit vatten
1 msk salt
¾ hg fläsk
2 msk hvetemjöl
Beredning
Ärterna rensas och sköljes samt lägges i vatten tidigt på morgonen. De påsättes i kallt vatten och få ett hastigt uppkok. Sedan ilägges det tvättade fläsket och soppan får koka färdigt långsamt eller omkring 3 tim. Saltet tillsättes, En afredning göres af litet hvetemjöl och vatten, för att få soppan simmigare. Fläsket tages upp och skäres i bitar samt ätes till ärtsoppan.
Recept från: Torparehustru Augusta Danaström, Svartviksgården Ställdalen Ljusnarsberg, Västmanland
Upptecknat: 1905 av Annie Beerman (Uppsala, 29403:21a-b)
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer