Clupea harengus
Sill och strömming är samma art. Det som avgör vad fisken kallas är var den fiskas. Fångas den i Östersjön norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas den strömming. Fångas den längre söderut och på västkusten kallas den sill.
Ju lägre salthalten är, desto mindre blir fisken. Strömmingen är oftast mindre och magrare än sillen. Sillen kan väga upp till 1 kilo och bli 49 centimeter lång, strömmingen blir hälften så stor. Sill och strömming är mycket näringsrik fisk och båda var viktiga basvaror i äldre tid. De fiskades och saltades i stora mängder längs kusterna och var viktiga handelsvaror.
Sillen har haft en mycket stor ekonomisk betydelse och kommit till västkusten i olika perioder. En period varade mellan 1750 och pågick i ungefär 50 år. Därefter försvann sillen och återkom i stora mängder på 1870-talet. Det är den senare perioden som avspeglas i vårt arkivmaterial. En period då också ångbåtstrafiken kommit igång, vilket innebar att den saltade sillen under slutet av 1800-talet i stort sett kom att konkurrera ut östkustens saltströmming.
Böckling är rökt sill el strömming. Ordet från nederländska. Utanför vårt land är det en fiskart i östra Atlanten och Medelhavet. Här kallas den sardell i olja, med eller utan kapris.
Levande traditioner: Håvfisketraditionen i Tornedalen Länk till annan webbplats.
Händelser i almanackan: Surströmmingspremiär Länk till annan webbplats.
Havs- och vattenmyndigheten: Sill/Strömming Länk till annan webbplats.
SLU Artdatabanken: Sill (Clupea harengus) Länk till annan webbplats.
Smaka Sverige: Bönaböckling Länk till annan webbplats.
Smaka Sverige: Inlagd sill Länk till annan webbplats.
Smaka Sverige: Sillätande genom 400 år Länk till annan webbplats.
Smaka Sverige: Surströmming Länk till annan webbplats.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer