Coregonus albula
Siklöja har många olika namn, i Dalarna kallas den för Bliktur.
Siklöjan är en liten blank fisk, lik sillen men med laxfiskens karaktäristiska fettfena. Siklöjan är en uppskattad matfisk som äts helstekt eller rökt. Av rommen görs den värdefulla löjrommen.
Bästa säsong för siklöjan är tidig sommar medan bästa säsong för rommen givetvis är under lekperioden under hösten. Löjrom heter på finlandssvenska mujka. Först under andra halvan av 1900-talet började man ta tillvara löjrom i större skala i Norrbotten. Kalix löjrom har idag EU:s SUB, skyddad ursprungsbeteckning.
Havs- och vattenmyndigheten: Siklöja Länk till annan webbplats.
SLU Artdatabanken: Siklöja (Coregonus albula) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Smaka Sverige: Kalix löjrom Länk till annan webbplats.
Smaka Sverige: Vänerlöjrom Länk till annan webbplats.
Text
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer