Scomber scombrus
Makrill kan bli 40–60 centimeter lång och är under våren och sommaren allmän i Skagerack, Kattegatt och Öresund, och vid enstaka tillfällen i Östersjön.
Makrill har fiskats i stora mängder på västkusten och under medeltiden var den en viktig handelsvara i de nordiska hamnarna. Från denna tid härstammar också själva namnet makrill, som är nederländska. Många vägrade förr att äta makrill, eftersom den påstods äta liken av drunknade människor. En föreställning som det fortfarande finns spår av.
Havs- och vattenmyndigheten: Makrill Länk till annan webbplats.
SLU Artdatabanken: Makrill (Scomber scombrus) Länk till annan webbplats.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer