Lax

Salmo salar

Lake illustrerad i färg.

Illustration av Wilhelm von Wright till boken Skandinaviens fiskar (utgiven 1836-1857).

Lax föds och leker i sötvatten, lever och dör (oftast) i havet. Fiske har förkommit längs hela kusten. Fångas som blanklax ute till havs och som leklax i floderna.

Laxen var en viktig basföda längs alla floder, både saltad och gravad. Den kunde fångas med ljuster eller snara, men vanligast var att man lade ut laxnot. Man byggde också fasta anläggningar, laxkistor, för att fånga laxen när den gick uppför strömmande vatten.

Lax har sedan gammalt varit den fisk som värderats högst. Den såldes färsk eller saltad. Även torkad förekom längst i norr. Rökt lax var inte vanligt förrän under 1900-talet, men framställdes på vissa håll redan under 1700-talet. Rommen har också tagits tillvara som en delikatess. Tarmar och inälvor användes till fisksoppa. Lax var även en viktig skattepersedel.

Läs mer

Levande traditioner: Laxsätt Länk till annan webbplats.

Länkar

Havs- och vattenmyndigheten: Lax Länk till annan webbplats.

SLU Artdatabanken: Lax (Salmo salar) Länk till annan webbplats.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 08 december 2021

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.