Gädda

Esox lucius

Gädda illustrerad i färg.

Illustration av Wilhelm von Wright till boken Skandinaviens fiskar (utgiven 1836-1857).

Gädda är ett fornnordiskt ord, som betyder 'med vassa tänder och spetsig mun' Gäddan kan väga upp till 35 kg och bli 1,5 meter lång. Honorna blir betydligt större än hannarna. Vanligtvis ligger vikten på 1–4 kilo i våra vatten.

Gäddan förekommer över hela landet i sjöar, åar och vid kusterna, undantaget för fjälltrakterna. Den håller gärna till i vassruggar och på grunt vatten invid stränderna. Gäddan har haft en stor ekonomisk betydelse i äldre tid och fångas under en stor del av året. Den fiskades ofta under lektiden på våren och försommaren och kunde då plockas med händerna och med hjälp av snaror. Ryssjor sattes också ut på översvämmade ängar.

Att äta ”vaffergädda” på Vårfrudagen, förekom på många håll. Efter lektiden fångades den med nät, ståndkrok, slant, drag och ljuster. Julgäddan var självklar på julbordet, från Roslagen till Blekinge. Bäst ansågs isgäddan, som fångades med bedövande klubbslag genom isen eller med ljuster under islossningen.

Gäddan har både saltats in och torkats i stora delar av landet och sedan anrättats på många olika sätt. Pepparrotsgädda är kanske det recept de flesta känner till idag. Den torkade gäddan kunde vattläggas och kokas eller anrättas som lutfisk. Gäddrom kallas för byxor och har använts över hela landet till palt eller andra rätter.

Länkar

Havs- och vattenmyndigheten: Gädda Länk till annan webbplats.

SLU Artdatabanken: Gädda (Esox lucius) Länk till annan webbplats.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 08 december 2021

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.