Siri Nyberg

I en uppteckning från 1914 berättar Siri Nyberg om ett besök hos en familj på Alnö. Siri Nyberg var elev på Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala, och en del av utbildningen var att samla in uppgifter kring hushållning och levnadssätt i stad och på landet.

Hos Hemmansägare Frans Mikael Röström och hustru Olga, Näset, Alnö.

Redan vid 4-tiden hade karlarna givit sig ut för att vittja skötarna. ”Visserligen”, sa mor, skulle dom inte ha tid med fisket nu under slåttern, men vi måste ha lite mat också, och därför så ”lägg´dom skötarna”. Men det var i hopp om att inte få alltför mycket, för i så fall måste en av dem hindra sig med att fara omkring och sälja strömmingen vid närliggande sågverk, där den minsann går åt. Ja, folk kommer långa vägar för att få strömming, så de behöver ibland inte göra sig besvär med att fara omkring eller skicka in den till Sundsvall, som också händer ibland.

Näset ligger alldeles längst ut på Alnö, ute i havsbandet, så att hemmansägarne här i trakten, som äger något vatten, idka ganska mycket fiske. Här fås förutom strömming, sik och gädda, rätt ofta lax. Så en del bönder tjänar åtskilligt på fiket under sommaren.

Upptecknat: 1914 av Siri Nyberg (Uppsala 29403:11)

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300
  Uppdaterad 09 december 2020

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.