Upplandskubb

Upplandskubben är ett av få svenska livsmedel som fått skyddad ursprungsbeteckning.

Kokt rågbröd

Upplandskubb är ett kokt rågbröd, som tillagas i vattenbad. I vårt land är det ett ovanligt sätt att tillaga bröd på. Ugnen behöver visserligen inte värmas upp, men det är en tidsödande bakningsmetod, som inte passar för de storbak som var nödvändiga förr. Det kokta brödet har därför oftast bakats till särskilda högtider i Uppland under 1900-talet.

Namn efter formen

Namnet Upplandskubb är dock ingen ursprunglig benämning och i arkiven finns endast en uppteckning som handlar om Upplandskubb. Informanten, som var springpojke i Uppsala 1944, minns att varenda speceri- och mjölkaffär i staden skulle ha leveranser av Upplandskubb. Märket ”Upplandskubben” hade då etablerats genom det bageri som startade i liten skala 1926. Det bakades i större skala fram till 1991. Initiativtagare var Elisabet Langenberg, som fått receptet från Gimo i Skäfthammar. Eftersom receptet kom från Uppland och brödet hade samma form som en huggkubbe, döptes det till ”Upplandskubben”.

Skyddad ursprungsbeteckning

I augusti 2014 beslutade EU-kommissionen att ge Upplandskubb skyddad ursprungsbeteckning, SUB. För att brödet ska få kallas Upplandskubb när det säljs krävs bland annat att:

  • Mjölet ska komma från vete och råg som har odlats i Uppland och ha malts i Uppland.
  • Degen måste ha jäst i minst tre timmar, gräddats i minst fyra timmar och svalnat i minst 10 timmar.
  • Cylindern brödet gräddas i ska vara 16-23 cm i diameter.
  • Sirapen ska vara ljus eller mörk hushållssirap. Sirapssorter som brödsirap eller bagerisirap tillåts inte.

Upplandskubb. Foto: Tommy Arvidson/Upplandsmuseet (CC BY-NC-ND)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300
    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.