I Södertälje finns en lång kringeltradition. Staden är så berömd för detta bakverk att den till och med har kallats ”kringelstaden”. Men kringlorna har en lång tradition och även Arboga var en känd kringelstad.
Kringlans historia går tillbaka till medeltiden och kanske ännu tidigare. Den kom att bli symbol för stadens bagerier. Kringlorna bakades tidigare på rågmjöl och de var alltid förvällda, "sudna", innan de gräddades i ugn. Kringlan betraktades som ett festbröd och rågmjölet kom att bytas ut mot vete.
Även om kringelförsäljningen i Södertälje delvis hörde samman med tillkomsten av Södertälje kanal 1819 och järnvägen 1860, fanns det många kringelbagare i såväl Södertälje som i Arboga, redan under 1700-talet. Städerna har alltid haft ett centralt läge och en livlig genomfartstrafik, både till sjöss och landvägen. Att baka och sälja kringlor och pepparkakor vid båtar och gästgivargårdar kom med tiden att bli en uteslutande kvinnlig yrkesgren. Det visade sig vara en bra inkomstkälla för medellösa kvinnor. Kringelbagerskorna var kända, några sålde sina egna bakverk och andra anlitade försäljerskor, kringelgummor. Recepten var naturligtvis hemliga och skiljde sig något mellan bagerskorna.
De recept som bevarats för eftervärlden visar att det var högst vanliga kringlor som bakades. Många var dock mycket noga med att få de allra bästa ingredienserna. Följande recept är efter Fina Svensén (1853–1938), den sista kringelbagerskan i Södertälje:
Ingredienser
En kanna nysilad mjölk
20 ägg
5 skålpund socker
2 skålpund smör
24 skålpund gott hvetemjöl
Tillredning
Sockret blandas med mjölk, äggen vispas, smöret skiras varjämte allt blandas samman. Jästen ilägges och arbetas som en vanlig deg omkring en timme. Vid utbakningen arbetas degen mycket.
I våra arkiv finns inget kringelrecept från Södertälje, men väl från Arboga, den andra kringelstaden. Vi har också recept från Småland, som gjort sig berömt för just kringlor.
Bergquist, Eric Harry (1964). Södertäljekringlor i Gastronomisk kalender 1965. Stockholm: Gastronomiska akademien, Bonniers.
Bergström, Eva (1992). Södertäljekringlor – en historia om kringlor, kvinnor, kunder och kommers. Södertälje: Torekällbergets museum.
Nordin-Grip, Imber (1944). Täljekringlor i Täljebygden 1944.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer