Det äldsta hela brödet man har hittat i Sverige är ett kornbröd från 400-talet.
Läs merUnder medeltiden gick brödet från att vara en exklusiv färskvara till att bli en bas i kosthållningen som gick att lagra i förråd. Ett stort mjölförråd är förutsättningen för storbak och där fick kvarnen en huvudroll. På 1100-talet övergick man från att mala på handkvarn till att använda vattenkvarn.
Läs merFör att lösa städernas försörjning av bröd bildades tidigt bagarskrån. Det äldsta belägget är från 1200-talet i Visby stadslag.
Läs merRåg blev under 1500-talet det vanligaste sädesslaget för mjöl. I norra Sverige har kornet dominerat och i områden med särskilt karg jordmån odlades havre.
Läs merFörsta gången det berömda skånska bakverket nämns i skriftliga källor är i samband med att det äts vid drottning Kristinas hov. Kakan har rötter i medeltiden men blev vanligt förekommande först under 1800-talet.
Läs merPå mitten av 1600-talet introducerar Stockholmsbagaren Mårten Kemmecker saffran som brödkrydda. Vetebröd smaksatt med saffran blev ett festbröd som vi idag främst förknippar med julen.
Läs merÅr 1724 börjar Jonas Alströmer odla potatis på sin gård utanför Alingsås. Han marknadsförde ivrigt potatisen som föda, men det skulle dröja några år in på 1800-talet innan potatisen slog igenom ordentligt. Den användes ofta som ingrediens i brödbakningen.
Läs merÅr 1768 bakas det första franskbrödet av vete på ett bageri i Stockholm.
Bagerijäst eller pressjäst började framställas under 1700-talets senare del, men kom inte i allmänt bruk förrän i slutet av 1800-talet. Innan dess var surdeg den vanligaste jäsningsmetoden.
Läs merSödertälje fick en kanal 1819 och järnväg 1860, och runt slussen och järnvägsstationen fanns en livlig försäljning av kringlor. Staden blev berömd för sina "kringelgummor", och kallas ibland för kringelstaden.
Läs merNödåren 1867–1869 förknippas med barkbröd och andra nödbröd. Men bark och andra mjölersättningar har alltid använts vid sämre tider.
Läs merPå 1870- och 80-talen gör ångkvarnen intåg i Sverige och de äldre lokala vattenkvarnarna förlorar sin roll. Istället koncentreras mjölmalningen till en storkvarnsindustri som försåg den expanderande bagerinäringen med fint och bakvänligt mjöl.
Läs merUnder 1870-talet flyttade järnspisen in i de svenska hemmen. Den fick stor betydelse, inte minst för kakbakningen.
Läs merRedan i slutet av 1830-talet började det odlas sockerbetor i Sverige, men det var först på 1880-talet som odlingen tog fart och socker blev en vardaglig ingrediens.
Läs merI augusti 2014 beslutade EU-kommissionen att ge brödet Upplandskubb skyddad ursprungsbeteckning, SUB.
Läs merINSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.