Jakt och fiske i Njunjes

Tack vare Johan Holmbom har Isofs arkiv ett rikt material om nybyggarlivet i de nordligaste delarna av landet. Åsa Holmgren skriver om en fantastisk bildskatt från Njunjes.

svartvita fotografier föreställande jakt- och fiskescener.

Bilder från Johan Holmboms dokumentation av jakt och fiske i Njunjes. Foto: Johan Holmbom/Isof (arkivnummer ULMA 19612).

För några år sedan gjorde jag en vandring på Padjelantaledens början, från Kvikkjokk till det gamla fjällhemmanet Njunjes, som ligger på en frodig sluttning ner mot Tarraälven. Jag hade många år tidigare läst Åke Campbells bok ”Från vildmark till bygd - en etnologisk undersökning av nybyggarkulturen i Lappland före industrialismens genombrott(en bok du kan läsa som pdf här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.), och efter det alltid velat ta mig till Njunjes. Att själv få se platsen där nybyggare slagit sig ner på trädgränsen och försökt överleva. Det var en speciell upplevelse att komma dit och tänka sig in i det hårda liv som levts där.

Åke Campbell arbetade på Uppsala landsmålsarkiv (ULMA), det som i dag är Dialekt- och folkminnesarkivet, och en av dem som bistod honom med arbetet i boken hette Johan Holmbom (1916–1971). Johan var uppväxt på Njunjes och hade själv gjort omfattande dokumentationer av livet där, i både ord och bild, och svarat på arkivets frågelistor. Han var en skicklig fotograf och tecknade också. Precis som Åke Campbell. Under besöket i Njunjes insåg jag den viktiga roll Johan Holmbom spelat i sammanhanget.

teckning på gulnat papper föreställande björnjakt. björnen är på väg ur sitt ide och utanför väntar män med gevär.

Illustration: Johan Holmbom/Isof (arkivnummer ULMA 19612).

Därför var det en särskild händelse, när jag i arkivet fick syn på Johan Holmboms dokumentation av potatisodling i Njunjes, med mycket fina fotografier. De kan man nu kan ta del av i Matkult, under Potatisavsnittet.

Framöver kommer också hans uppteckningar om jakt och fiske med illustrationer att finnas tillgängliga på Matkult. Johan Holmboms bilder och texter ger oss en fantastisk förstahandsberättelse om nybyggarliv i de nordligaste delarna av landet. Här var fisket och jakten av största betydelse. Fisket var i huvudsak för föda men jakten var till stor del för avsalu.

Under året kommer Matkult att utökas med mer arkivmaterial, som i huvudsak handlar om kött, fisk och ägg. Och om hur man jagade, fiskade, slaktade, fick tag på ägg.

/Åsa Holmgren

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Om skribenten

  Åsa Holmgren Länk till annan webbplats. är etnolog och jobbar med Matkult.se och projektet Matkultur och levande traditioner. Intresset för mat och matkultur finns både privat och i arbetet.

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.