27 april 2020

Tid för nässelsoppa

I självhushållningens tid kunde det här vara en svår tid på året med tomma matförråd. Vårens knoppar och gröna blad blev ett välkommet tillskott på bordet, till exempel lagades nässelsoppa. Nu är rätt tid att skörda nässlorna, tipsar Åsa Holmgren och bjuder på ett enkelt recept.

Plockade nässlor på skärbräda av trä.

Nu är vi mitt inne i en period av pandemi och isolering med allt vad det innebär. Vi kan tänka oss in i hur det var för något mer än hundra år sedan, när Spanska sjukan härjade. I dag gapar en del hyllor tomma i butikerna. Det är framförallt pasta, konserver och toalettpapper som bunkras. Varor som var helt främmande för de flesta svenskar för hundra år sedan. Då var det potatis, salt sill och råg- eller kornmjöl som var viktigast för överlevnaden.

På gårdar på landsbygden kunde man fortfarande ha mat i förråden, insaltad eller torkad och de flesta var till viss del självförsörjande och hade kanske en ko. Men det var också krigstid och landet var avspärrat. Det var ransoneringar och stor brist på de flesta livsmedel. På många platser utbröt hungerkravaller. Fattigdomen var stor och många var undernärda och av den anledningen slog också pandemin till extra hårt.

Fisk, framförallt sill och strömming, har, vid sidan av potatis, bröd och gröt, varit så helt dominerande basföda under den tid som vårt arkivmaterial speglar. Många fick en tunna salt sill eller strömming i avlöning. Idag äter vi kanske fisk en gång i veckan. Då var förhållandet ofta det omvända, kött en gång i veckan och fisk de övriga. Om det fanns sovel alls. Kanske var det bara potatis, sura lingon och hårt bröd som stod på menyn. Och gröt eller välling förstås, varje kväll. Riktigt fint kunde det bli med fläskbitar i gröten eller kanske ärter till.

Så här års var det alltid extra svårt. I våra arkiv finns mycket material som berör tiden för hundra år sedan, men också tidigare nödår 1866-68. Uppteckningar berättar om att man så fort de första knopparna och gröna bladen, till exempel från nässlor, började titta fram, skördade det som var ätbart. Ofta blandades det i bröd eller gröt.

Vad passar bättre att laga just nu än nässelsoppa? Den som förr var nödmat, men som nu serverats på nobelmiddagen.

Nässlorna är i många delar av landet precis lagom stora nu. Rensa, skölj och koka nässlorna i några minuter.

Sila ifrån nässlorna, spar vattnet. Finhacka nässlorna. Nu kan man göra en redning med smör och mjöl. Späd med hälften nässelvatten och hälften mjölk. Lägg i nässlorna, krydda med salt/buljong, peppar. Klipp över gräslök, något som använts mycket i äldre recept.

Koka upp och servera. Helst med hårdkokt ägghalva. Den som förr inte hade höns gick kanske ut och letade efter ett skrakägg eller måsägg.

Smaklig måltid.

/Åsa Holmgren

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Om skribenten

    Åsa Holmgren Länk till annan webbplats. är etnolog och jobbar med Matkult.se och projektet Matkultur och levande traditioner. Intresset för mat och matkultur finns både privat och i arbetet.

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.