Jennykransar: "Rullandet gick mycket lätt"

Jag valde att baka de här kakorna eftersom min mamma är född i Munktorp, som ligger i Köpings kommun. Kakorna verkade också lättgjorda med få ingredienser. Vem Jenny var får man inte veta, men det är ju vanligt att ett (kvinnligt) personnamn eller en (kvinnlig) släkting, ingår i ord för kakor.

Foto: Eva Thelin

Jag började med att låta smöret ligga uppskuret i bunken för att mjukna. Sedan rörde jag ned hälften av mjölet, som jag siktat, och tillsatte de två matskedarna grädde. Jag avslutade med resten av mjölet lite i sänder. Allt mjöl gick åt och det blev en deg som var lagom mjuk i konsistensen för att rullas, varken för kladdig eller för hård.

På bakbordet delade jag upp degen i flera delar som rullades ut till ett lillfingers tjocklek. Rullandet gick mycket lätt. Bara alldeles på slutet fick jag tillsätta en aning vetemjöl, när degen blivit varm och lös.

Jag började med att grädda en provkaka. Ugnen skulle vara ”mkt varm”, vilket jag tolkade som 250 grader. Plåten placerade jag mitt i ugnen. Den fick stå inne i 5 minuter, som jag förlängde med 1 minut. Det gav ett lyckat resultat, så jag fortsatte med 6 minuters gräddningstid. Kakorna flöt inte ut alls och kunde därför läggas tätt på plåten. De blev mycket jämna i formen, även om de varit aningen ojämna innan gräddningen. När kakorna kom ut ur ugnen lade jag dem ganska omedelbart upp och ned på ett fat med strösocker. Sammanlagt blev det 45 mycket möra kakor.

/ Eva Thelin

Till receptet

Kokboken: Jennykransar från Munktorp

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Om skribenten

  Eva Thelin Länk till annan webbplats. är dialektolog och forskningsarkivarie på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala. Hon jobbar bland annat med projektet Svenskt dialektlexikon och på Matkult.se har hon tagit fram dialektala benämningar på bär och skrivit artikeln "Okärt bär har många namn".

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.