Östgötakakor: "Receptet verkade bekant"

Östgötakakor från Kvarsebo måste testas. De passar bra att bjuda min granne Gert på. Han är från Norrköping och har sin sommarstuga nära Kolmården och Kvarsebo. Receptet verkade bekant och jag konstaterade att det påminde mycket om de kakor jag brukar baka till jul, efter ett recept från min mormor.

De kallas Mammas kakor, även i den receptbok mormor skrev upp det i, när hon var på hushållsskola i Småland. Bara en viss variation när det gäller mängden smör, jäsmedel och ägg. I receptet står det att smöret skall tvättas. Det slipper jag, men förr saltades smöret så hårt för att hålla länge, att man var tvungen att tvätta ur det, genom att älta det i vatten. Det gjorde förstås också Ulrika Jonsson, som delade med sig av receptet den 18 juli 1905.

Det står att kakorna urtages med ett krusigt mått. Jag plockade fram alla mina pepparkaksformar och letade upp ett gammalt fint handgjort i form av ett löv. När jag går på loppis brukar jag alltid titta efter gamla pepparkaksformar som har udda former.

Degen blev ganska kladdig och jag fick mjöla bakbordet ordentligt, så den gick bra att kavla ut. Det blev fem plåtar med kakor, som jag penslade med äggvita och beströdde med skållad, hackad mandel och pärlsocker. Till sist gräddade jag kakorna i medelmåttig ugnsvärme. Det översätts i Stora kokboken med 200-225ᵒ. Det blev precis lagom med några minuter i 225ᵒ.

Kakorna blev mycket spröda och goda och uppskattades inte bara av Gert. Varför de kallades Östgötakakor kan nog bara förklaras med att Ulrika Jonsson bakade dem just i Östergötland.

/Åsa Holmgren

Till receptet

Kokboken: Östgötakakor från Qvarsebo

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Om skribenten

  Åsa Holmgren är forskningsarkivarie på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala och arbetar med projektet Matkult.se. Intresset för mat och matkultur finns både privat och i arbetet som etnolog.

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


  Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.