#loadText ($preambleOrder $preambleText) #loadText ($titleOrder $titleText)

Bonnakringlor: Kringlorna blev säkert inte lika goda då, som de blev nu

Det var dags att presentera Matkartan för kollegorna och då ville jag testa något kakrecept. Jag fastnade för ”Bonnakringlor” från Vallsjö i Småland. De verkade lagom söta och lättbakade.

Det finns många olika kringelrecept i våra samlingar, inte minst från Småland. Det här är upptecknat i Småland den 29 juli 1910 av Maria Hahr. Hon var elev på Fackskolan för huslig utbildning i Uppsala och besökte familjen Telander på Eksjöhofs gård i Vallsjö socken, som delade med sig av receptet. Du hittar receptet här i Kokboken

Jag konstaterade att jag hade de viktigaste ingredienserna hemma. Det fick bli rågmjöl och vetemjöl, eftersom jag inte hade något kornmjöl i skafferiet. En annan gång ska jag pröva med kornmjöl, för det ger nog kringlorna både annan smak och konsistens.

Istället för sur gräddmjölk blandade jag mjölk, grädde och creme fraiche. Degen blev lättarbetad och den räckte till över 100 kringlor, som gräddades i god ugnsvärme, vilket betyder 225-250ᵒ. Jag försökte forma kringlorna efter beskrivning: ”20 cm lång rulle, smalare vid ändarna, som läggas något i kors över varandra. Kakan får mera formen av en ring.”

I receptet står att kringlorna ofta bakades av billigare ingredienser. Det vanligaste var nog att man bytte ut smöret mot margarin. Kringlorna blir säkert inte lika goda då, som de blev nu.

/Åsa Holmgren

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Om skribenten

    Åsa Holmgren är forskningsarkivarie på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala och arbetar med projektet Matkult.se. Intresset för mat och matkultur finns både privat och i arbetet som etnolog.

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.