Slånbär har framför allt använts till saft, vin och likör.
När slånbärsbusken blommar på våren blir den översållad av vita blommor, och på hösten bildas stora blåsvarta bär. Slånbär mognar sent och förr väntade man till efter första ordentliga frostnatten innan man skördade. Bären innehåller garvsyra och har därför en kärv och bitter smak, men när de blir frostnupna omvandlas garvsyran och den bittra smaken försvinner.
Bären har framför allt använts till saft, vin och likör.
Slån (Prunus spinosa) är en taggig buske som kan bli upp till två meter hög och ofta växer i stora bestånd. Den har små gröna blad och blommar på våren med vita blommor i rikliga mängder. Frukten är en rund, blådaggig och svartblå stenfrukt med mycket kärv smak. Vanlig från Bohuslän till Uppland, framför allt i kustområden.
Den virtuella floran: Slån Länk till annan webbplats.
Nypon och slånbär var det mycket vanligt att folk plockade.
När det gäller slånbär (slion) då kan man inte koka saft på dem som på andra bär. Det skall då kokas vatten och hällas på slionen som sedan får stå i en stenkruka i det påhällda vattnet i tre dygn. Därefter kokar man åter upp vattnet och häller återigen på det, varefter det åter får stå i tre dagar. Det blir en härligt god och färggrann saft. Men det blir av slion mycket gott vin också.---
Berättat av: Josef Hjorter (född 1913)
Plats: Fide, Gotland
Upptecknat: 1969–70 (Uppsala, 27697)
Se hela uppteckningen Pdf, 5.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Av slånbär gjordes endast saft och det blev en utmärkt uppfriskande dryck, som ofta bjöds på under den värsta sommarhettan.
Berättat av: Gunnar Skogsmark (född 1904)
Plats: Misterhult, Småland
Upptecknat: 1960 (Uppsala, 24323)
Se hela uppteckningen Pdf, 26.2 MB, öppnas i nytt fönster.
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.