Åkerbäret växer främst i norra Norrlands kustland, och är även Norrbottens landskapsblomma. Av det välsmakande bäret har man framför allt gjort sylt.
Åkerbär växer främst i norra Norrlands kustland, men kan förekomma också på andra håll landet.
Det har en mycket speciell aromatisk smak som uppskattas av de flesta, inte minst av Carl von Linné som 1737 skriver i sin Flora Lapponica:
Jag skulle vara otacksam mot denna gifmilda växt, hvilken genom sina bärs vinsmakande saft så många gånger vederkvickte mig, då jag nästan försmäktade af hunger och strapatser, om jag ej på densamma lemnade en fullständig beskrifvning."
Redan då hittade bären vägar till och med till Stockholm och hade en viss ekonomisk betydelse för befolkningen. Man har också gjort vin på åkerbär.
Åkerbär är Norrbottens landskapsblomma och åkerbärssylt har blivit en lokal norrbottnisk specialitet.
Åkerbär är väldigt svårrensade, eftersom de lätt mosas sönder. Därför kan man låta foderbladen sitta kvar under syltningen och plocka bort dem ur den färdiga sylten.
Allåkerbär är en trädgårdsväxt som skapades på 1960-talet genom att korsa åkerbäret med det alaskiska. Åkerbärets spontana hybridisering med arten stenbär kallas bäverbär och ger i regel ingen frukt. Åkerbär kan också korsa sig med hallon.
Åkerbär (Rubus arcticus) är en flerårig ört som blir upp till 2 dm hög. Stjälkarna saknar taggar och bladen är trefingrade. Blommar med rosaröda blommor i juni–juli och frukten är mörkt brunröd.
Ragnar, Martin, Rytkönen, Paulina, Hedh, Jan (2017). Åkerbär Europas godaste bär. Luleå: Black Island Books.
Den virtuella floran: Åkerbär Länk till annan webbplats.
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.