Berättelser från arkivet

Här har vi plockat ut några längre berättelser om hur bär och frukt plockades, förvarades och användes i äldre tider. Klicka på citatet för att läsa hela berättelsen.

”Det fanns godt om sådana bär på det berget, och märkvärdigt stora och granna är de, så nog förstår man då, att de inte äro vanliga hallon.”

Augusta Nilsson, Umeå, Västerbotten

”Det var om man hade det så uselt ställt med ekonomin att man nödvändigt måste sälja mesta delen av de blåbär, som man plockade odon.”

Egon Lundberg, Piteå, Norrbotten

”Män ja såm ä gammel ja vet var berstea e. Å sinna se kåmmer vell Hilma å då vill de ja ska bLi männa för di a hogge ut skogane sô möe sô en kann snart gå vilse

Emilia Ståhlberg, Frändefors, Dalsland

”Varje höstkväll sutto min far och mor och vi fem systrar och skuro frukt till torkning. Då var det alltid någon som läste högt för de övriga.”

Eva Limburg, Vendel, Uppland

”Jag har hört några gamla säga, att de blivit lockade av skogstippa under bärplockning, och att de följt henne djupt in i skogen...”

Gunnar Skogmark, Misterhult, Småland

”Endast lingonen var i ropet, dom andra bären var dyrare att koka emedan det gick åt mer socker, och sockret var dyrt”

Gösta Johansson, Moheda, Småland

”När man plockade lingon var det ganska vanligt att man följdes åt från en hel by. Andra bärsorter brukade varje hushåll plocka för sig. Även män brukade deltaga...”

Simon Eriksson, Östervåla, Uppland

”Många hade den vanföreställningen att man på bärsöndagarna fick plocka och äta så mycket körsbär man ville. Detta gällde ju de vildväxande träden...”

Märta Tamm-Götlind, Västergötland

”Hur väl minns jag inte dessa lingondagar. Vi kokade gott kaffe och fyllde på termos, bredde smörgås med ost, stoppade med några ägg, klädde oss varmt...”

Vivi Wendin, Valbo, Gästrikland

Uppdaterad 23 maj 2018

INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.