Vill du fördjupa dig om baljväxter? Här har vi samlat litteratur och länkar på temat.
Bringéus, Nils-Arvid (2005). Bondbönor, Gastronomisk kalender 2006. Stockholm: Gastronomiska akademien, Prisma.
Bringéus Nils-Arvid (2009). Den skånska smaken. Stockholm: Carlssons bokförlag i samarbete med Skåneländska gastronomiska akademien.
Börjeson, Agneta (2010). Odla och smaka gråärt. Gränna: Röttle Natur och kultur.
Kåks, Helena (2018). Om vintern bruka de mycket kål och ärter. Volym 40 av Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbunds skrifter. Falun: Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförening i samarbete med Dalarnas museum.
Leino, Matti & Nygårds, Lena (2008). Puggor och pelusker - svenska lokalsorter av ärt, Svensk Botanisk tidskrift 102 (3-4): 153-162. Uppsala: Svenska Botaniska Föreningen.
Leino, Matti & Nygårds (2013). Klint Karins kålrot och mor Kristins böna - om Fröuppropets kulturarv. Alnarp: Sveriges Lantbruksuniversitet Programmet för odlad mångfald (POM).
Leksands kulturväxter: ett axplock ur vår gröna historia (2014). Leksand: Föreningen Leksands kulturväxter.
Nygårds, Lena (2005). Vi odlade till husbehov. Alnarp: Programmet för odlad mångfald.
Nygårds, Lena (2007). Om ärtor. En etnobotanisk skrift. Uppsala: Centrum för biologisk mångfald (CBM).
Nygårds, Lena (2008). Marthas lilla gröna - inspiration till eget grävande i nyttoträdgårdens historia. Stockholm: Riksantikvarieämbetet.
Östlund, Barbro (1996). Gråärter och doppekopp - Bohusländsk mat med tradition, Skrifter utgivna av Bohusläns museum och Bohusläns hembygdsförbund nr 53. Uddevalla: Bohusläns museum.
Baljväxtakademin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SLU-podden: Är baljväxter framtidens mat? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (17 december 2017)
Smaka Sverige: Bondbönor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Smaka Sverige: Lins Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Smaka Sverige: Ärter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SR Meny: Om baljväxter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (7 januari 2016)
Sveriges lantbruksuniversitet: Forskningsprojektet New legume food Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Berättelser, citat och information hämtad från institutets samlingar kommer i första hand från svar på följande frågelistor:
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer