Äggakaka är en traditionell skånsk maträtt som påminner om ugnspannkaka eller kolbullar, men innehåller betydligt mer ägg.
Äggakaka är en traditionell skånsk maträtt, som påminner om ugnspannkaka eller kolbullar. Skillnaden är att den - som namnet antyder - innehåller betydligt fler ägg. Fläsk eller stekt skinka kan blandas i smeten eller också vänds äggakakan över från pannan till ett grytlock, fläsket läggs i pannan och kakan placeras ovanpå. Serveras oftast med lingonsylt.
I äldre tid serverades äggakakan ofta till gillen och andra särskilda tillfällen. Under 1900-talet, när tillgången på ägg ökade, kom äggakakan att bli mer av vardagsmat. Traditionen är fortfarande levande i Skåne och man till exempel kan serveras äggakaga på mer traditionella ställen, som anrika gästgivargårdar.
Kolbulle, våfflor och pannkakor kan du läsa mer om på sidan Kolbulle och andra pannkakor.
Potatispannkaka, raggmunk, revpannkaka, finns att läsa mer om på sidan Potatisen i kosthållet.
Råmjölkspannkaka berättar vi mer om på sidan Kalvdans, kalvost och råmjölkspannkaka.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN
Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.
Gå till institutets webb: www.isof.se Länk till annan webbplats.
Kommentarer